Climax Music Studio / ENDLESS SPACE ARCHITECTS

Climax Music Studio / ENDLESS SPACE ARCHITECTS

© ESA© ESA© ESA© ESA+ 31


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    304 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs
© ESA
© ESA

Text description provided by the architects. Climax Music Studio is a film music studio project designed by Endless Space Architects. The biggest feature of this project is to design a dynamic space in a regular pattern. The design focused on how to enlarge the space in a narrow and long site.

© ESA
© ESA

The idea that the designer wants to convey is that no matter how strong the functionality, even if it seems like a closed and inflected space, it is still possible to make the space flow by design.

© ESA
© ESA

The Climax Music Studio site is 7.2 meters wide and 20 meters deep. Studio’s specific functional requirements include recording room, main and secondary control rooms, 4 arrangement rooms, business meeting and viewing rooms, storage, music producer’s lounge and area of repetition.

© ESA
© ESA

Strategy
Due to the many functional rooms, the site will occupy a large part of the surface of the walkway. The design strategy here is to integrate a partially enlarged spatial sequence. The aisles at different levels are superimposed to expand it into an internal public space; Enlarged spaces are placed at both ends of the aisle, taking advantage of the time difference in people’s perception to alleviate the feeling of narrowness brought by narrow spaces.

Sectional Perspective
Sectional Perspective
Sectional Perspective
Sectional Perspective

The studio must increase the area per mezzanine to accommodate the many functional spaces required. Utilizes beam and sleeve space as much as possible. The steel beams of the original building are partially hidden. The exposed part of the steel beams reinforces the rhythm of the space and the structure turns into an expression of beauty. Digging ensures that the main functional space on the first floor has sufficient headroom.

© ESA
© ESA

Endless Space Architects has always emphasized that the lightest and thinnest building components can effectively solve functional problems. The mezzanine staircase is thin and light, giving more space to the living area. The walls of common recording studios are very heavy. By studying materials and details, the designer uses much thinner walls to meet acoustic requirements, leaving users with valuable width of space.

© ESA
© ESA

New prototype
The customer hoped that the central function could realize independent control of the recording room in the two control rooms. The designer created a new prototype recording space, in which the recording room is in the middle and used as the axis, a control room in series on the left and on the right. Thus, the recording room becomes a spatial medium. Thus, the two control rooms can face each other, and the space continues. Conventional recording studios only have viewing windows on one side of the recording room or no viewing windows at all. In this respect, it is strongly different from conventional studio types.

© ESA
© ESA

The second floor faces south with a shallow depth and good sunlight. The musicians’ living, simple rehearsal and rest areas are located on the second floor. All these functional spaces are integrated to make the second floor open as a whole.

© ESA
© ESA